Płyty indukcyjne to nowoczesne urządzenia podnoszące komfort gotowania i dodające kuchni nowoczesnego sznytu.
Nowoczesne kuchnie są połączeniem tradycyjnej funkcji z nowoczesnym wystrojem. Podczas jej urządzania powinniśmy postawić na dobrej jakości meble, uzupełnione designerskimi dodatkami i wysokiej jakości sprzętem AGD. To właśnie dzięki przemyślanemu doborowi sprzętu możliwe jest stworzenie przyjaznej, bezpiecznej, ale jednocześnie eleganckiej przestrzeni. Na rynku mamy obecnie innowacyjny sprzęt AGD o ciekawej formie i świetnym wyglądzie. Jednym z nowocześniejszych rozwiązań są płyty indukcyjne do zabudowy. Które z nich cieszą się największym powodzeniem? Czym kierować się przy wyborze sprzętu? Oto zasady.
Zasady działania płyt indukcyjnych
Z obecnością płyt indukcyjnych oswajamy się w domowych kuchniach już od kilku lat. Początkową nieufność zastępuje entuzjastyczne uznanie niepodważalnych zalet tego rozwiązania. Ponieważ jednak większość z nas lekcje fizyki miała dawno, nie do końca rozumiemy zasady działania płyty indukcyjnej. A jest ona dość prosta, jeśli pamięta się zasadę indukcji elektromagnetycznej. Pod powierzchnią płyty ułożone są obwody elektryczne. W momencie, kiedy na płytę stawiamy naczynie, wytwarza się pole magnetyczne odpowiedzialne za powstanie prądów wirowych. To one sprawiają, że naczynie się ogrzewa i można w nim gotować. Co bardzo ważne, nie nagrzewa się cała płyta, a tylko miejsce, gdzie umieszczony jest garnek, dokładnie odpowiadający jego wielkości. Warto jednak zaznaczyć, że nie dotyczy to wszystkich naczyń, ale tylko tych, wykonanych z metalu ferromagnetycznego.
Zalety
Zanim zdecydujemy się, jaką płytę indukcyjną wybrać, powinniśmy poznać jej zalety. Przede wszystkim jest to szybkość podgrzewania i gotowania potraw. Ponieważ energia cieplna jest kierowana bezpośrednio do naczynia i na nim skoncentrowana, straty ciepła są minimalne. Płyta rozgrzewa się szybciej niż gazowa i ceramiczna, a czas gotowania jest zdecydowanie krótszy. Po drugie: bezpieczeństwo – szklana powierzchnia płyty nagrzewa się jedynie w miejscu, gdzie stoi naczynie. Pozostała część jest chłodna, co jest ważne choćby w przypadku małych dzieci, które mogą przypadkowo dotknąć powierzchni grzewczej. Ważne jest i to, że nawet jeśli uruchomimy palnik, to nie będzie on się nagrzewał, dopóki na zostanie postawione na nim naczynie. Zaletą jest też łatwość czyszczenia. Płyta indukcyjna to jednolita gładka powierzchnia bez zakamarków. Wystarczy przetrzeć zabrudzenia miękką ściereczką i dobrym płynem do mycia naczyń. Na koniec dnia można dodatkowo użyć zwykłego płynu do mycia okien, odpowiednią nabłyszczającego powierzchnią. W przypadku płyt indukcyjnych łatwo również zdiagnozować ewentualną usterkę, bo na panelu wyświetla się symbol błędu. Nie bez znaczenia jest też dizajnerski wygląd płyty, która wpisuje się w nowoczesną kuchenną przestrzeń.
Jakie płyty indukcyjne?
Remontując kuchnię lub tylko wymieniając sprzęt AGD, najczęściej decydujemy się na kupno płyty indukcyjnej w miejsce gazowej. I w tym momencie trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, jaka płyta indukcyjna będzie dla nas najlepsza?
A jakie czynniki warto wziąć pod uwagę przy zakupie płyty? Wielość modeli w sklepach stacjonarnym i internetowym może przyprawić o zawrót głowy. O czym warto zatem pamiętać? Zacznijmy od pola grzewczego. W modelach klasycznych miejsce, gdzie ma stać naczynie jest wyraźnie oznaczone, w modelach nowocześniejszych naczynie możemy postawić w dowolnym miejscu. Wystarczy tylko, by część garnka stała na zaznaczonym symbolu. Pozostałą „robotę” wykona płyta, rozpoznając położenie i wielkość. Dobrze jest wybrać płytę z taką opcją. Pamiętajmy też o funkcji Eco, która sprawia, że indukcja jest rozwiązaniem jeszcze oszczędniejszym. Jak działa? Na płycie stawiamy naczynie, a jednocześnie ustawiamy na minutniku czas gotowania. Czujniki samodzielnie ocenią przed końcem operacji stan nagrzania naczynia i mogą go wyłączyć, by pozyskane ciepło wykorzystać do maksimum. Warto zwracać też uwagę na funkcję bezpieczeństwa, by nie tylko zmniejszyć do minimum ryzyko oparzenia, ale i obniżyć zużycie energii elektrycznej. Dobrym zabezpieczeniem jest automatyczne wyłączanie pola grzewczego, gdy przez kilka minut nie stawia się na nim garnka. Wartym uwagi jest blokada włączenia kuchenki przez niepowołaną osobę, np. dziecko. Panel sterowania zabezpiecza się wybraną sekwencją znaków.
Dodatki
Warto zwrócić uwagę na dodatkowe rozwiązania, które ułatwiają pracę. Jednym z nich jest pole booster, umożliwiające błyskawiczne i równomierne podgrzanie naczynia z potrawą. Można też zastanowić się nad płytami zdalnie sterowanymi lub mającymi gotowe programy samodzielnie oceniające czas gotowania potraw. Jeśli cenimy oszczędność, nowoczesne rozwiązania i ponadprzeciętny dizajn w kuchni, wybierzmy płytę indukcyjną do zabudowy.
fot. Connoman, pixabay