Minimalizm, dobry design, naturalne materiały – tak najkrócej określiłyby swój projekt architektki ze studia Ony-X. Oszczędne w formie wnętrza mieszkania w Gdańsku stworzyły dla pary wielbicieli umiaru i dobrego designu.

Nowa Letnica – dynamicznie rozwijająca się gdańska inwestycja, przyciągająca młodych ludzi nowoczesną zabudową i świetną lokalizacją. Jej największe walory to bliskość morza i terenów zielonych, a zarazem dobre połączenie z centrum miasta. Trochę w kontrze do tłocznego, nowoczesnego charakteru otoczenia, architektki z Ony-X Studio stworzyły wnętrze minimalistyczne i klasycznie eleganckie. Takie, jakie wymarzyli sobie inwestorzy – młode małżeństwo mieszkające z psem, Fridą.

Oszczędność formy w najlepszym wydaniu

Ony-X Studio

Augustyna Grzybowska i Joanna Dolot z pracowni Ony-X Studio słyną z minimalistycznego
i nowoczesnego stylu projektowania, są laureatkami głównej nagrody w konkursie „AXOR. Luksus nie wymaga przestrzeni” organizowanym przez markę Hansgrohe.

Ony-X Studio

Bardzo szybko znalazły wspólny język z właścicielami – wielbicielami nowoczesnych rozwiązań i designu z najwyższej półki – i dostały wolną rękę w projektowaniu ich 90-metrowego mieszkania. Architektki zaczęły od modyfikacji układu funkcjonalnego, tak aby uzyskać jak największą przestrzeń części dziennej. W tym celu wyburzono wszystkie istniejące ściany działowe i postawiono je na nowo. Nowy układ zakładał też rezygnację z jednego pokoju oraz jednej z łazienek.

Ony-X Studio

Modyfikacji uległ też projekt kuchni, która z odrębnego pomieszczenia zmieniła się w aneks w części dziennej. Właściciele, niezbyt często gotujący, przystali na bardzo minimalistyczne założenie dotyczące aneksu – ukrycie większości sprzętów i wyposażenia, wizualne oddzielenie strefy kuchennej wyspą z wysokimi hookerami oraz położenie nacisku na eleganckie, ciemne wykończenie. Zabudowę kuchenną wykończono fornirem, a ścianę nad cienkim, kompaktowym blatem przykryto taflą matowego szkła, tworzącą z frontami szafek wizualną całość.

Naturalne materiały jako solidna podstawa

Ony-X Studio

Podstawą projektu wnętrz gdańskiego mieszkania autorstwa Ony-X Studio był konsekwentny dobór kolorystyki i materiałów wykończeniowych. Czerń i biel ścian łączy się z naturalnym drewnem podłogi wyłożonej deskami dębowymi (DĄB ELEGANCE Jawor Parkiet Fertig Deska) i szlachetnymi, jasnymi tkaninami obiciowymi o delikatnej fakturze.

Dobry design

Drzwi w białym holu zamontowano bez widocznych ościeżnic, co sprawia, że stały się naturalnym przedłużeniem ściany, a listwy przypodłogowe przybrały formę minimalistycznych, cienkich linii.

Ony-X Studio

Nowocześnie zaprojektowana łazienka także wpisuje się w estetykę reszty wnętrz. Zgodnie z projektem Ony-X Studio ściany wyłożono podłużnymi płytkami w kolorze grafitowym (Italgraniti Group), które stały się idealnym tłem dla minimalistycznej szafki z umywalką (Inbani) i nowoczesnej armatury ze stali szczotkowanej.

Dobry design – zawsze idealna wisienka na torcie

Dobry design

W kwestii doboru mebli i dodatków właściciele i architektki byli zgodni – miały być monochromatyczne i prezentować najwyższej klasy wzornictwo. W salonie stanęła obszerna sofa z tapicerką w złamanej bieli (De Padova), a w jadalni czarny stół na grubej, rzeźbionej na wzór kolumny nodze (Gubi) i lekkie krzesła z ramą ze stali nierdzewnej (Carl Hansen & Son).

Ony-X Studio

W pomalowanej na czarno sypialni znalazło się miejsce na łóżko z szarym, tapicerowanym zagłówkiem (De Padova) i lampki nocne wykonane z białego papieru ryżowego – małe, stołowe wersje lampy wiszącej nad stołem – stylizowane na tradycyjne chińskie lampiony (&Tradition).

Projekt wnętrza: Ony-X Studio

Zdjęcia: Yassen Hristov

Tekst: Aleksandra Stachulska